Astrologická apatyka a poradna Emila V. Havelky

Frýdlant nad Ostravicí

BARVY NEBO BARVI (VA)?

Červeno – modro – fialové potraviny.

Obsahují antokyaniny, které patří do skupiny rostlinných složek zvaných flavonoidy a jsou silnými antioxidanty, jež vyhledávají a ničí škodlivé volné radikály, které narušují vnitřní stavbu buněk. Právě takové narušení vede ke vzniku kardiovaskulárních  nemocí i rakoviny. Nejúčinnější jsou v čerstvém ovoci.

Červené

Jsou bohaté na lykopen, což je karotenové barvivo, které dodává barvu ovoci a zelenině hlavně rajčatům. Lykopen je silný antioxidant, snižuje riziko nemocí srdce a rakoviny prostaty. Je rozpustný v tucích a vstřebává se snadněji, pokud se tepelně upraví a doplní olivovým olejem.

Oranžové

Jsou bohaté na betakaroten, oranžové rostlinné barvivo, které je prekurzorem vitamínu A a je využíváno při tvorbě tohoto vitamínu přímo v játrech. Patří do skupiny vitamínů, rozpustných v tucích karotenoidů. Antioxidační účinky betakarotenu jsou cenné při ochraně až odvrácení předrakovinných změn postihujících prsy, hlenové membrány, krk, ústa, žaludek, prostatu, tlusté střevo, děložní čípek i močový měchýř. Při pravidelné konzumaci betakarotenu se snižuje riziko rakoviny plic, aterosklerózy (cévní mozkové příhody) a nemocí očí způsobených vyšším věkem. Vitamín A je potřebný pro diferenciaci buněk, růst kostí a zubů, imunitu, koncepci(početí) a zdravou kůži a vlasy.

Oranžovo žluté

Všechny obsahují beta-kryptoxantin, přírodní karotenoid. V lidském organismu je kryptoxantin přeměňován na vitamín A resp. retinol čímž se řadí mezi jeden z provitamínů A. Stejně jako ostatní karotenoidy je i kryptoxantin antioxidantem, a proto hraje důležitou roli v ochraně buněk a DNA proti jejich poškození volnými radikály stejně jako přispívá k posílení opravných mechanismů, nastupujících po oxidačním narušení DNA.

Žluto-zelené

Jsou zdrojem luteinu a zeaxantinu, které bojují proti šedému zákalu a makulární degeneraci oka. Lutein je žluto – oranžové karotenoidové barvivo obsažené v mnoha druzích zeleně zbarvené zeleniny, ale není viditelný, protože jej zastíní zelená barva chlorophylu. Jak lutein tak zeaxantin mohou ochraňovat před onemocněním zraku, protože pohlcují škodlivé modré světlo, které proniká do očí.

Zelené

Zelené potraviny jsou bohaté na detoxikační sulforafan, isothiokyanáty a indoly, které hrají klíčovou roli při stimulaci protirakovinných jaterních enzymů. Sulforafan je protirakovinná a antimikrobiální sloučenina, která se vyskytuje v brukvicích. Isothiokhyanáty jsou skupinou organických sloučenin, obsahujících síru (palčivost křenu, hořčice, ředkviček). Podporují tvorbu enzymů, které mohou blokovat steroidní hormony a jejich přítomnost ve stravě napomáhá prevenci rakoviny prostaty a prsu.

Indoly jsou jedny z nejvýznamnějších protirakovinných látek a také se vyskytují v křížaté zelenině. Patří  do skupiny chemikálií obsahujících síru, jež se nazývají glukosinoláty a vznikají povařením nebo rozdrcením zeleniny.

Bílo-zelené

Jsou bohatým zdrojem antibiotické, fungicidní a protinádorové sloučeniny známé jako alicin (česnek cibule), která vzniká po prolisování, rozdrcení.

MORINGA moringa oleifera

Moringa olejodárná  nebo také behenový strom je rychlerostoucí suchu odolný strom, který dosahuje výšky asi 10 metrů. Roste v Indii, na úpatí Himaláje, na Arabském poloostrově, Africe a na Malých Antilách.

Je bohatým zdrojem betakarotenu a vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B7, D, E a K. Dále minerálů, železa, draslíku a vápníku a přítomna je i měď, hořčík, mangan a zinek. Obsahuje sedmnáctkrát více vápníku než mléko a pětadvacetkrát více železa než špenát a patnáctkrát více draslíku než banány.

Moringa je jednou z nejbohatších zásobáren přírodních antioxidantů. Zvyšuje tvorbu mateřského mléka u kojících matek, pomáhá při léčbě tuberkulózy, srdečních onemocnění, infekcí uší i očí. Extrakty z moringy podporují uzdravení poškozených jater po užívání léků proti tuberkulóze a posilují kardiovaskulární systém.



Rubrika: Aktuality

Výrobky