Astrologická apatyka a poradna Emila V. Havelky

Frýdlant nad Ostravicí

Co se skrývá za lákavými obaly potravin a cukrovinek?

Občas dostávám dotazy, proč při užívání bylinek od p. astrologa nastává nepříznivá reakce provázená i alergickou vyrážkou. Příčina může být ukryta právě v potravinách, které jsou s našimi přípravky souběžně konzumovány i při zachování správných zásad a časového odstupu.

Co jsou to ÉČKA?
Přídatné látky či aditiva jsou chemické sloučeniny, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě či vůně. Podle potravinářského zákona se éčky rozumí jakékoliv látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako typická přísada. Tyto látky se k produktu přidávají při výrobě, balení, přípravě, či skladování, a tím se samy (nebo jejich vedlejší produkty) stávají součástí potraviny.

V potravinářství se používají stovky éček, která chrání potraviny před zkázou a zlepšují jejich chuťové a vzhledové vlastnosti. Konzervanty brání rozmnožování nebezpečných bakterií, antioxidanty prodlužují trvanlivost, jiná éčka zase působí jako vitamíny, nebo se vyskytují přirozeně (kyselina citronová). Ale jsou i taková éčka, se kterými jsou spojovány různé nežádoucí účinky na zdraví –  alergie, hyperaktivita dětí a řada dalších.

Mnoho potravin se svým obsahem neztotožňuje  s názvem. Sýry nemusí být z mléka, salámy z masa, džusy nemají s ovocem, krom cukru, nic společného. Přesto používání většiny známých éček zákon povoluje – záleží jen na nás zda je budeme v jídle dobrovolně používat. I když je vlastně skoro nemožné se jim zcela vyhnout.

A z čeho se éčka vyrábí? Z drcených kostí, drůbežího separátu (což je veškerý odpad z kuřat včetně peří, nohou i zobáku), zrnek křemene, uhelného dehtu, vepřové kůže, drcených kostí, lidských vlasů, zvířecích štětin.

Varující je, že éčka se v hojné míře vyskytují v dětských cukrovinkách, a přitom splňují hygienické normy.

ZMRZLINA obsahuje karmín (E120) barvivo získané z konšenily – pigmentu, který se vyrábí ze sušených těl samiček nopálovce karmínového, hmyzu žijícího na opunciích. Používá se jak v potravinářství, tak kosmetice. U citlivých jedinců může způsobit alergické reakce, u dětí hyperaktivitu. Přidává se i do dalších cukrovinek i jogurtů.

E920 L-lystein se přidává do mouky i strouhanky. Získává se z peří, štětin i vlasů. Největším producentem je Čína.

Lesku lentilkám dodává E904, což je pryskyřičný výměšek brouka červce lakového. Kromě lentilek ho obsahují i žvýkačky, čokolády, nakládané ovoce i zelenina.

Chipsy se k sobě nelepí díky křemenu E551, ošetřují se jím např. i instantní výrobky, koření, či klobásy.

Žvýkačky i jiné sladkosti se načerveno barví allurou E129 a ta se vyrábí uhelného dehtu.

Základem GUMOVÝCH MEDVÍDKŮ je želetina E441 z rozvařených zvířecích kůží a kostí, a ta je součástí aspiku, jogurtů i ovocných džusů.

Tmavý chleba  se stane „celozrnným“ přidáním sladu či spálené mouky, tavený plátkový sýr bývá levný, protože je ze sóji a škrobu, tavící soli (především fosfáty), živočišného škrobu a emulgátorů.

Krabicové džusy obsahují spoustu sladidel, kyselinu citronovou a aroma. Džemy z jahod a malin se vykouzlí z jablečné dřeně s přidáním kukuřičného sirupu (ten jako sladidlo je nejlevnější) a barvu a vůni opět obstará chemie. Správně by měl džem obsahovat kousky ovoce.

Obzvlášť nebezpečné jsou čínské polévky s obsahem až 6g soli a 20g tuku v jedné porci

Mohou velmi zatížit ledviny i zvýšit tlak krve.

Uzeniny obsahují zase převážně masový odpad (hlavně ty dovážené) semleté kosti, kůže, pařáty či peří a nekvalitní rybí produkty. Kromě nebezpečných dusitanů je v nich sádlo, sójová bílkovina a lůj.

Ani šunka s přívlastkem dětská nezaručuje vhodnost pro vyvíjející se organismus: obsahuje soli, éčka a dusitany.

A tolik oblíbená čokoláda? Měla by obsahovat hořká minimálně 35% kakaa a mléčná min. 25% kakaa. Při výrobě čokoládových cukrovinek však většinou bývá kakaa mnohem méně 10%, zato jsou v nich laciné náhražky karobový prášek, umělá sladidla, rostlinné tuky, sója a aroma uměle navozující čokoládovou chuť.

Aby to, co jíme krásně vonělo, křupalo a lákalo svou barevností dokáže vytvořit jen příroda sama. Pokud se ji člověk snaží konkurovat či snad přelstít je to na úkor našeho zdraví.



Rubrika: Aktuality