Astrologická apatyka a poradna Emila V. Havelky

Frýdlant nad Ostravicí

GYMNEMA SILVESTRI

Gymnema je využívána v přírodním ošetřování cukrovky již po dvě tisíciletí.  Žvýkání listů potlačuje chuť cukru. Tento účinek je připisován gymnemovým kyselinám. Gymnema znecitliví jazyk na sladkou chuť po dobu asi dvou až tří hodin. Při aplikaci na jazyk, snižuje chuť na sladké, což vyjadřuje název gurmar, v překladu zabíječ sladké chuti. Gymnemová kyselina napodobuje glukózu, váže se na chuťové buňky specifické pro sladkou chuť, brání aktivaci chuťových pohárků cukrem v jídle a tak snižuje chuť na cukr. Tento účinek byl ověřen u izolovaných neuronů laboratorních krys. Navíc na 2 hodiny brání hořké chuti potravin.
Látky v gurmaru snižují vstřebávání cukrů ze zažívacího ústrojí a též mastné kyseliny, ze kterých vznikají tuky. Kyselina gymnemová a gurmarin zodpovídají na většinu účinků, gurmarin snižuje chuť na sladké.
Gymnema je dlouhá liána rostoucí v pralesích Indie a Srí Lanky. Koření v rozsochách větví tropických stromů, s eliptickými lístky, nahoře hustějšími a dole řidšími; květy drobné s bočními i úžlabními okolíky jakoby s vrcholíkem a s dlouhými tyčinkami; kališní laloky jsou dlouhé, oválné, tupé, ochlupené; nevýrazná korunka žlutě zvonkovitá, jednoduchá, s pěti dužnatými šupinkami; folikulus dlouhý, vřetenovitý, typ 1.
U cukrovky účinkuje narozdíl od mnoha léků pomalu a působí tak jemněji. Snižuje vstřebávání cukrů ze zažívacího traktu až o 50% (váže se na receptory na cukr ve střevě), tím snižuje a udržuje rovnovážnou hladinu krevního cukru. Zajímavé je, že nesnižuje hladinu krevního cukru u zdravých, ale jen u diabetiků. Z testů v Indických laboratořích vyplynulo, že zvyšuje buněčnou produkci vápníku a inzulinu bez narušení buněčné rovnováhy. Zvýšení inzulinu je přičítáno regeneraci buněk v játrech. Gymnema potlačuje účinky hormonů nadlevinek, které stimulují produkci glukozy, a tím snižuje hladinu krevního cukru.
Gymnemové kyseliny, které jsou obsaženy v listech, mají antidiabetické účinky, anti-sladící a protizánětlivé.


Rubrika: Aktuality

Výrobky