Astrologická apatyka a poradna Emila V. Havelky

Frýdlant nad Ostravicí

Je chilli zdravé?

Látka obsažena v chilli papričkách, nebo feferonkách se jmenuje kapsaicin (80% zásob najdeme v žebrech a semenech paprik). Jedná se o rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení jazyka a tím způsobuje pocit páleni. Povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu sérového cholesterolu, triacylglycerolu (hlavní složky lipoproteidů, které hrají důležitou roli v metabolismu jako zdroje energie a přenašeče výživového tuku) a omezuje tvorbu tukových deposit v tepnách. Kromě toho ředí krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. V poslední době se o chilli diskutuje také jako o náhražce aspirinu. Kapsaicin a dihydrokapsaicin totiž brání vzniku krevních sraženin. A právě antikoagulační účinky chilli, by mohly nahradit aspirin, který kardiaci užívají na ředění krve a to bez neblahých vedlejších účinků, jak v prevenci onemocnění srdce, tak při již rozvinuté chorobě.

Silné antibakteriální vlastnosti kapsaicinu jsou účinné rovněž v prevenci chronických zánětů dutin a proti ucpanému nosu. Ostrá pálivost podporuje sekreci a pomáhá očišťovat sliznici nosu. Tvoří-li chilli pravidelnou součást jídelníčku u diabetiků, potřeba inzulínu klesá. Chilli papričky s obsahem vitaminu A, B, a C, draslíku a vápníku, patří mezi rostliny výrazně posilující náš imunitní systém. Kapsaicin také likviduje rakovinotvorné buňky, a to tak že útočí na jejich energetická centra (mitochondrie). Způsobuje zastavená růstu těchto buněk a jejich následné zničení bez toho, že by se poškodila okolní zdravý tkáň. Velmi dobrých výsledků již bylo dosaženo při léčbě rakoviny plic, prostaty a pankreatu. Obsažený v krémech a mastech zmírňuje bolesti kloubů při revmatismu, artritidě, a při onemocnění podpůrných tkání (šlachy a vazy kloubů).

Požírač tuků:

Povzbuzuje metabolismus a zvyšuje jej až o 25%. Zvýšením produkce žluči a žaludečních šťáv způsobí lepší rozklad potravy a strávení příliš tučných jídel. Kyselé žaludeční šťávy kromě toho fungují anti-bakteriálně a tím ničí choroboplodné zárodky ve střevech. Mizí křeče, nadýmání, zvyšuje se aktivita střevní peristaltiky a potrava nezahnívá.

Ostré jídlo podporuje tvorbu slin a díky tomu jsou zuby a ústní dutina lépe čištěny od zbytků potravy.

Pozn.:
Mýtus, že se ostrým jídlům mají vyhýbat osoby s nečistou pletí, se sklonem k akné, je pravdivý jen z malé části. Konzumací pálivého jídla se rozšiřují cévy a v důsledku zvýšeného pocení může nastat i vyšší produkce mazu. Ovšem neděje se to tak dlouho, aby tím byla způsobena dlouhodobá nebo trvalá tvorba pupínků. Pouze u těžké formy akné se doporučuje kořenit opatrně. Totéž platí u osob s přecitlivělým žaludkem a zánětem močového měchýře.



Rubrika: Aktuality