Astrologická apatyka a poradna Emila V. Havelky

Frýdlant nad Ostravicí

Rakytník, nebo syntetické vitamíny?

Proč raději Rakytník než syntetické vitamíny?

Většina vitamínů jsou prvky, které vznikají při rostlinných procesech biosyntézy pod vlivem slunečního i měsíčního světla. V rostlinných buňkách jsou vitamíny v lehce vstřebatelné podobě (provitamíny) pro člověka, kromě toho se v rostlinách vyskytuje nezbytný soubor minerálních solí a dalších složek, které velmi příznivě ovlivňují jejich vstřebatelnost. Proto předávkování přírodními vitamíny je nemožné, zato syntetickými velmi jednoduché.

Umělé vitamíny jsou krystalická neorganická látka, která je tělu cizí. Je organismem lehce nebo těžce vstřebatelná nebo při poruchách metabolismu není vstřebatelná vůbec. Ukazatelem bývá změněná barva i zápach moče, svědění kůže, oslabení organismu.
Syntetické vitamíny  zvyšují chuť k jídlu, protože organismus který je vstřebal, potřebuje dodatečnou porci minerálních solí, uhlovodanů a bílkovinných složek jejich metabolismu. V rostlinách se nacházejí, ale v syntetických vitamínech nejsou a proto začíná člověk instinktivně více jíst, což vede k nadváze.

Pokud roste konzumace syntetického vitamínu C pro léčbu chřipky či viróz v dávkách mnohonásobně vyšších, zatímco denní  dávka má být kolem 100mg, odolnost nezvyšuje, naopak průběh některých infekčních a alergických chorob zejména revmatismu ještě zhoršuje.

Nejzávažnějším následkem vysokých dávek syntetického vit. C je zvýšená srážlivost krve v důsledku čehož vznikají sraženiny,.a také se podílí na vzniku ledvinových nebo močových kamenů, které se tvoří díky solím kyseliny šťavelové a močové. Působí destruktivně i na jiné vitamíny, např. vit B2, u nemocných s cukrovkou narušují velké dávky proces tvorby inzulinu a zvyšují obsah cukru v krvi i v moči. Podle nejnovějších poznatků velké dávky umělých vitamínů brzdí tempo posílání impulzů nervově-svalových, a tím se zvyšuje svalová únava a je narušena koordinace zrakových a pohybových reakcí.

A jak působí „céčko“a ostatní vitamíny v rakytníku řešetlákovém?

Vysoká koncentrace vit C v těle zamezuje vzniku rakovinotvorných látek pocházejících z dusičnanů a dusitanů. Příznivě ovlivňuje vstřebávání železa do střev, je pojistkou pružnosti a odolnosti cév, normalizuje srážlivost krve, napomáhá vylučování škodlivého cholesterolu.

Pozn.: Ti, kteří mají rádi tučné jídlo, by jej měli doplnit trojnásobkem až pětinásobkem zeleniny.

Vysoká hladina provitamínu A betakarotenu, který se ve střevech přeměnuje na vitamín A zamezuje vzniku škodlivého cholesterolu, tudíž srdečním a cévním onemocněním, chrání kůži před sluněním, zabraňuje poškození sítnice oka (šedému zákalu) zajišťuje zdravý vývoj a růst dětí, je nezbytný při léčbě tlustého střeva, cukrovky.

A přítomnost dalších vitamínů, flavonoidů, organických kyselin, serotoninu, aminokyselin, kumarinů a pektinu i samotný původ tohoto zázračného keříku z Vysočiny nás nenechají na pochybách, který ze zdrojů vitamínu zvolit.

A dalším zázrakem pro lidský organismus je olej z rakytníku.

Ale o tom  příště…



Rubrika: Aktuality