Astrologická apatyka a poradna Emila V. Havelky

Frýdlant nad Ostravicí

V Březnu žlučník potřebuje podporu, aneb víme vše o RAKYTNÍKU ŘEŠETLÁKOVÉM?

Celá rostlina rakytníku je výjimečná a mimořádná obsahem nejen vitamínu C, ale i široké škály ostatních vitamínů, bioflavonoidů, tříslovin, serotoninu či kumarinů, a ono oranžové zbarvení hlásí vysoký obsah karotenoidů. Z mikroelementů je rozhodující železo, draslík, mangan, síra bór, měď, nikl, vápník, i titan.

Vysoký obsah vitamínu C zvyšuje obranyschopnost organismu, odbourává škodlivý cholesterol, snižuje výskyt srdečních onemocnění, chrání tělo proti vzniku rakoviny. Příznivě působí při léčbě zeleného a šedého zákalu, detoxikuje organismus, zvyšuje paměť, soustředění, postřeh. Působí příznivě proti vzniku křečových žil a vzniku hemeroidů, léčí krvácející dásně a odstraňuje pocit únavy. Ovlivňuje stav všech tkání, šlach, kostí, vlasů a působí také na činnost štítné žlázy.

Provitamín A betakarotén se ve střevech přeměňuje na vitamín A – karotenoid, což je antioxidant, bránící vzniku rakoviny plic, děložního hrdla prostaty a zažívacího ústrojí. Karotenoidy také zamezují vzniku LDL cholesterolu a jsou prevencí kardiovaskulárních chorob. Chrání kůži před sluněním, zabraňují poškození sítnice a vzniku šedého zákalu. Jsou nezbytné pro imunitu, pro zdravý růst a vývoj dětí, při léčbě cukrovky a po mozkových a srdečních příhodách.

Vitamín B1 podílí se na metabolismu sacharidů, posiluje nervový systém, zlepšuje paměť u Alzheimerovy choroby, trávení a činnost jater, zamezuje vzniku rakoviny prostaty, je důležitý pro krvetvorbu a odstraňuje křeče.

VitamínB2 riboflavin odstraňuje bolesti hlavy, zvyšuje vitalitu, podporuje tvorbu nových buněk, snižuje chuť na sladké, léčí opary, zvyšuje schopnost k oplodnění, nutný k léčbě epilepsie, roztroušené sklerozy, maniodepresiních stavů.

Vitamín B6 pyridoxin urovnává hormonální rozkolísanost v ženském organismu (menstruace, klimakterium), v těhotenství pomáhá preventivně proti vzniku srdečních chorob, udržuje rovnováhu mezi sodíkem a draslíkem, podporuje tvorbu červených krvinek, zlepšuje stav oční sítnice.

Vitamín E regeneruje pohlavní orgány čistí játra, positivně ovlivňuje průběh kožních onemocnění (lupenku, opar, bércové vředy, akné, spáleniny, plísně)

Vitamín K je protikrvácivý, nezbytný pro tvorbu bílkovin, snižuje riziko zlomenin, odstraňuje nevolnost v těhotenství i silné menstruační krvácení, zajišťuje zdravý vývin zubů, zlepšuje činnost ledvin a léčí žaludeční vředy.

Vitamín F – nenasycené (esenciální, jež je zapotřebí do organismu dodávat) mastné kyseliny Jsou základním stavebním kamenem pro syntézu všech prostaglandinů.

Prostaglandiny jsou látky podobné hormonům vznikající prakticky ve všech orgánech těla prostata, plíce, cévy, ledviny, mozek aj.. Na rozdíl od hormonů je netvoří specializované buňky žláz s vnitřní sekrecí a nepřenášejí se krví. Mají velké množství účinků, které se různí podle typu orgánu, v němž se tvoří. Ovlivňují prokrvení, tvorbu řady látek včetně hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, účastní se imunitních a zánětlivých procesů, zvyšují stahy děložní svaloviny.

Hrají klíčovou roli v prevenci autoimunních onemocněních. Nejznámější jsou DHA i EPA.

DHA je důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, podílí se na tvorbě buněčných membrán, správný vývoj a funkci CNS (centrální nervový systém), paměti, soustředění i mentální úrovně, oka, imunity a srdečně-cévního systému.

A co z toho vyplývá?
Produkty z rakytníku řešetlákového napraví převažující nerovnováhu mezi nadbytkem omega 6 mastných kyselin a nedostatkem omega 3, které rakytník obsahuje v ideálně využitelné a pro organismus jedinečně přisvojitelné formě.

Drtivá většina populace konzumuje převahu nasycených mastných kyselin především ve formě nevhodně technologicky zpracovaných rafinovaných rostlinných olejů (ztužených tuků a margarínů), což vyvolává mnoho nepříznivých zdravotních důsledků. Středoevropská populace, především česká, je akutně ohrožena nedostatkem omega-3 mastných kyselin s ohledem na tradiční nevhodné stravovací zvyklosti. O tom, zda budou stravou přijímané tuky působit správně, to znamená směrem k docílení a udržení zdraví, bohužel rozhoduje právě spektrum konzumovaných druhů tuků. Nadměrný příjem mastných kyselin omega-6, obsažených ve většině rostlinných olejů (s výjimkou olivového, mandlového a arašídového), posunuje poměr omega-6 ku omega-3 ze správného poměru 5 ku 1 někdy až na 20 ku 1 .To je zcela nežádoucí posun, a proto mimořádně stoupá riziko některých vážných civilizačních onemocnění.

A rakytník řešetlákový na rozdíl od mořských ryb neobsahuje rtuť!!



Rubrika: Aktuality